KASA FISKALNA - co z osobą fizyczna prowadzącą dział. gosp?

KASA FISKALNA - co z osobą fizyczna prowadzącą dział. gosp?

Postprzez spam01 » Pn, 15 lut 2010, 15:06

Witam
Od kilku już lat prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą (usługi tapicerskie - naprawa mebli tapicerowanych i wszystkiego co tapicerowane). Jestem płatnikiem zryczaltowanego podatku dochodowego od osób fizycznych. Chciałem się dowiedzieć czegoś o obowiazku posiadania kasy fiskalnej.

Przejrzałem obecne akty prawne, fora internetowe, skontaktowałem się z odpowiednią komórką swojego Urzędu Skarbowego i dowiedziałem się że jeżeli spełniam warunki (prowadzę działalność dłużej niż 1 rok, nie przekroczyłem dochodu 40tys, prowadzę usługi dla osób fizycznych - wystawiam rachunek uproszczony) to jestem w ramach obowiązującego prawa zwolniony z obowiązku posiadania kasy fiskalnej.
I tu zaczyna się mój problem, a mianowicie co z tymi osobami fizycznymi. Tylko proszę nie odsyłać mnie do regułek, bo ja z tego nic nie wiem - tak to potraktowali mnie w moim Urzędzie Skarbowym.
Sprawa wygląda tak. Wykonuję usługę na rzecz przeciętnego Kowalskiego (osoba fizyczna), prowadzę ewidencję przychodów dla zryczaltowanego podatku ... i wszystko jest w porządku - warunki spełniam... ale co gdy przyjdzie Kowalski prowadzący działalność gospodarczą (osoba fizyczna prowadząca działalność gospodarczą) tego właśnie nie rozumiem. Sprawdziłem w internecie pojęcia ale nie w tym rzecz. W moich warunkach w ciągu roku takich osób fizycznych prowadzących działalność gospodarczą jest tam góra 10. Czasem pogotowie lub szpital z fotelami do poczekalni, czasem Geofizyka Kraków z rozdartą tapicerką samochodową do cerowania, PKS z fotelami biurowymi, zakład fryzjerski z fotelem do strzyżenia. Czy mogę im normalnie wystawić fakturę na firmę i dalej być zwolnionym z posiadania kasy fiskalnej czy po prostu odesłać ich gdzie indziej. Dla mnie jest to kłopot. Nikt jednoznacznie nie potrafił mi tego wyjaśnić. Zwykła osoba fizyczna - wszystko jest w porządku, a co z osobami prowadzącymi działalność gospodarczą?
Z góry dziękuję za odpowiedź
spam01

SpecFinansowy.pl

co z kasa fiskalną

Postprzez Halinaks » Pn, 15 lut 2010, 18:52

Jeżeli wystawisz frę dla firmy to tego obrotu nie liczysz do limitu do kast fiskalnej, a zeby mieć kasę fiskalna trzeba mieć obrót 40 tysnetto niewatowiec i brutto watowiec dla osób nieprowadzących dg.dla kowalskiego,malinowskiego itp.
Halinaks

Powrót do Księgowość i rachunkowość