Nieprawidłowy termin płatności

Nieprawidłowy termin płatności

Postprzez pit-r » Cz, 17 lut 2005, 11:42

Kto (nabywca czy sprzedawca) i w jaki sposób (nota korygująca czy FV korekta) może skorygować nieprawidłowy termin płatności na fakturze vat?
pit-r

SpecFinansowy.pl

Postprzez Wiesia » Cz, 17 lut 2005, 13:30

A dlaczego termin był nieprawidłowy? Jeśli to zwykła pomyłka. np. 31 luty to obojętnie kto skoryguje, natomiast nabywca nie ma chyba prawa zmieniać tego co postanowił dostawca ustalając taki a nie inny termin.
Wiesia

Postprzez pit-r » Cz, 17 lut 2005, 13:39

Właśnie chodzi mi o to, KTO MA PRAWO dokonać takiej korekty i W JAKIEJ FORMIE powinno powyższe nastąpić.

Termin był ustalony na 60 dni, a z faktury wynika że mamy 30 dni (kwota dość duża, a faktura jest od ZPCHr, więc termin jest bardzo istotny do otrzymania przez nas odpisu na PFRON).
pit-r

Postprzez Wiesia » Cz, 17 lut 2005, 13:48

Notę ma prawo wystawić nabywca, ale czy dostawca to podpisze to inna para kaloszy. Jeśli się tak umawiał to powinien.
Wiesia

Postprzez Wiesia » Cz, 17 lut 2005, 13:58

Z rozp. 971/2004

§ 21. 1. Nabywca towaru lub usługi, który otrzymał fakturę lub fakturę korygującą zawierającą pomyłki dotyczące jakiejkolwiek informacji wiążącej się zwłaszcza ze sprzedawcą lub nabywcą lub oznaczeniem towaru lub usługi, z wyjątkiem pomyłek w pozycjach faktury określonych w § 12 ust. 1 pkt 5-12, może wystawić fakturę nazwaną notą korygującą.

w § 12 ust. 1 pkt 5-12
5) jednostkę miary i ilość sprzedanych towarów lub rodzaj wykonanych usług;
6) cenę jednostkową towaru lub usługi bez kwoty podatku (cenę jednostkową netto);
7) wartość towarów lub wykonanych usług, których dotyczy sprzedaż, bez kwoty podatku (wartość sprzedaży netto);
8) stawki podatku;
9) sumę wartości sprzedaży netto towarów lub wykonanych usług z podziałem na poszczególne stawki podatku i zwolnionych od podatku oraz niepodlegających opodatkowaniu;
10) kwotę podatku od sumy wartości sprzedaży netto towarów (usług), z podziałem na kwoty dotyczące poszczególnych stawek podatku;
11) wartość sprzedaży towarów lub wykonanych usług wraz z kwotą podatku (wartość sprzedaży brutto), z podziałem na kwoty dotyczące poszczególnych stawek podatku lub zwolnionych od podatku, lub niepodlegających opodatkowaniu;
12) kwotę należności ogółem wraz z należnym podatkiem, wyrażoną cyframi i słownie.

Czyli termin płatności może być zmieniony notą
Wiesia

Postprzez shuehos » Cz, 17 lut 2005, 19:38

]

Czyli termin płatności może być zmieniony notą

Czy to nie jest umowa?
shuehos

Postprzez muchomorek » Cz, 17 lut 2005, 21:03

Termin był ustalony na 60 dni, a z faktury wynika że mamy 30 dni (kwota dość duża, a faktura jest od ZPCHr, więc termin jest bardzo istotny do otrzymania przez nas odpisu na PFRON).

Ja molestowałbym dostawcę o dostarczenie duplikatu FV z oczekiwanym terminem płatności.

W tym przypadku nota wystawiona przez nabywcę może zostać zakwestionowana.
Prawo zaliczenia ulgi PFRON wynika z innego przepisu niż ustawa VAT i nota korygująca nie wpłynie na prawo odliczenia.
muchomorek

Re: Nieprawidłowy termin płatności

Postprzez kazek » Śr, 1 lut 2012, 22:59

wystawiłem fakturę z datą 2 grudnia 2011 i ustaliłem z odbiorcą termin płatnosci na 31.12.2011 ale wypisując fakturę błędnie wpisałem datę 31.12.2012 :-) Czy jako wystawca faktury mogę wystawić notę korygującą czy musi to być faktura korygująca?
Z góry dziękuje za pomoc.
kazek

Powrót do Księgowość i rachunkowość