Rozpocząłem działalność, w 2008 roku, w grudniu. Miałem same koszty, gdyz dopiero co ruszyłem z działalnością gospodarczą - sprzedaż samochodów.
Biorąc pod uwagę moja działlność, obrałem formę opodatkowania dochodowego, na zasadach ogólnych, od razu też zostałem VATowcem.
JAk zakładałem działaność, to dowiedziałem się, że podatek dochodowy będę rozliczał dopiero rocznie poprzez PITa, a co miesiąc jak będę miał sprzedaż z zyskiem będę rozliczał VAT - tak też robiłem. Pierwszy samochód sprzedałem dopiero w marcu 2009, VAT rozliczyłem, ale nie rozliczyłem podatku dochodowego .
W tej chwili jak chciałem dokonać rozliczenia dowiedziałem się, że bardzo sobie skomplikowałem, życie, a własciewie swoja nie wiedzą, ale za to niestety sie płaci.
Otóż:
1) za rok 2008 powinienem zrobić remanent, czego nie zrobiłem, gdyż nie miałem takie wiedzy.
Czy w tej chwili mogę zrobic taki zaległy remanent?? Jak to się robi?
2) za sprzedaż samochodu w marcu 2009 nie odprowadziłem podatku dochodowego?
Co w tej sytuacji mogę zrobić, jak ten problem rozwiązać? Kolejne sprzedaże miałem w lutym tego roku. Za rok 2009 miałem tylko jedna sprzedaż.
Czy za rok 2009 mogę znów zrobić zaległy remanent??
Oczywiście za luty tez nie płaciłem podatku dochodowego, sytuacja analogiczna jak w punkcie 1.
Jeśli możecie podpowiedzcie mi jakieś rozwiązanie, co mam zrobić w tej sytuacji, wiem, że mogę mieć problemy, ale może uda się z nich jakoś wyjść??